Tuesday, February 19, 2019

Üniversite sınavına nasıl hazırlanmalı


Üniversite sınavına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ve çok unsur vardır. Bunların en başında gelen şeyler konuları nasıl çalışacağınızdır. Üniversite sınavı önemli bir sınavdır, ancak hayati değildir. Bu düşünceyi iyi anlamak gerekir. Hayatımızı büyük anlamda değiştirecek olan bu sınav bizim için bir dönüm noktası olabilir.
Üniversite sınavına çalışırken öncelikle tüm konuları iyi bir şekilde kavramak bir zorunluluktur. Konuları kavramadan yapılacak olan testler, alıştırma soruları, deneme sınavları sizi büyük bir hüsrana sürükleyebilir. Bunun sonucunda çalışma şevkiniz kırabilir. Bu yüzden öncelikle sınava gireceğiniz tüm alanlarda konuları çok iyi şekilde çalışmış olmanız gerekmektedir.
 Kendinize iyi bir plan hazırlamanız gerekir. Hazırladığınız plan doğrultusunda düzenli bir çalışma ile en iyi üniversiteyi kazanmak mümkündür.  Ancak burada çalışma stratejinizi çok doğru belirlemelisiniz. Hangi derse daha fazla ağırlık vereceğinizi, hangi derse en sona bırakacağınızı çok iyi analiz edip stratejinizi ona göre belirlemenizde fayda vardır.

Nasıl ve Nerede Çalışılmalı?
Sınava çalışmak için internette pek çok döküman ve video vardır. Kendinize iyi bir plan hazırlarsanız, çok iyi bir çalışma süreci içine girerseniz şayet hiçbir eğitim kurumuna gitmeniz gerekmiyor. Benim tavsiyem eğitim kurumlarına binlerce para vermek yerine kendinize güzel bir plan yapın, o plan dahilinde farklı yayın evlerinin kitaplarını alın. Yine piyasada bulunan tüm yayın evlerinin deneme sınavlarını edinin. Böylece konuları çalıştıktan sonra farklı yayın evlerinin deneme sınavları ile farklı soru tarzlarını görmenizi sağlayacaksınız.
Sınava başlamadan önce mutlaka temiz bir kafa ile başlayın, gerek dershane geresek evde kendiniz çalışırken kendi planınız dışına asla çıkmayın. Her zaman plana bağlı kalın. Ayda bir iki kez farklı bir şeyler yapabilirsiniz, arkadaşlarınızla gezebilir, farklı ortamlarda bulunabilirsiniz ancak bunu abartmayın. Sadece kendinizi toplamak ve bir gün de olsa kendinizi ödüllendirmek için bunu yapabilirsiniz.
Evde kendi disiplininizi koruyamayacak tarzda biriyseniz, eviniz kalabalıksa, sürekli küçük kardeşleriniz varsa ve rahatsız edilmek istemiyorsanız o zaman dershane iyi bir çözüm olabilir. Dershaneden arta kalan zamanlarınızda ise kütüphane gibi sessiz sakin ortamlarda bulunabilir bu alanlarda derslerinizi çalışabilir, konu tekrarı yapabilirsiniz.

Ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka sizi mutlu edecek şeyler yapmalısınız. Öncesinde ve sonrasında yani sınavın hemen ardından yine sizi mutlu edecek şeyleri hayal edin, sınavdan sonra onları yapacağınızı düşünün. İyi bir üniversiteye gittiğinizde hayatınızın nasıl değişeceğini, bu durumun geçici bir durum olduğunu aylar sonra normale döneceğini düşünün.

İyi bir üniversite sizin hayatınıza adeta sihirli bir değnek gibi geleceğini düşündüğünüzde ders çalışma hevesinizin nasıl artacağını göreceksiniz. Üniversite okumak ve üniversite kazanmak asla hedefiniz olmamalı. İyi bir üniversite kazanmak hedefiniz olmalı. Adnan menderes üniversitesi yerine Hacettepe’yi hayal edin, Ankara Üniversitesi’ni Gazi Üniversitesi’ni hayal edin. Ya da bir Ege Üniversitesi hayallerinizi süslesin. Böylece çok daha iyi bir eğitim alarak okul bittiğinde çok daha iyi noktalara gelebileceksiniz.

Üniversite Neden Önemli
İyi bir üniversitenin önemi büyüktür, düşük puan ile eğitim kalitesinin kötü olduğu üniversiteye girdiğinizde oradan mezun olunca ne yapacağım soruları ile boğuşursunuz. Ancak iyi bir üniversite ile iyi bir mesleğe göz kırpmak mümkündür. İyi bir üniversite ile hedeflerinize ulaşmak her zaman çok daha kolay olacaktır. Bunu düşünerek adım atın, her zaman hedefinizi yüksek tutun.

No comments:

Post a Comment