Saturday, February 23, 2019

Özel Ders Nasıl Verilir ve Neden Tercih Edilir?



Günümüzde okul eğitiminin her döneminde, ilköğretimde, ortaöğretimde ve hatta üniversiteden mezun olup işe yerleşmek için bile ülkemizde çok farklı sınavlar yapılmaktadır. Kaliteli lise ve üniversite eğitiminin yolu bu sınavlardan geçmektedir. Sınavlarda başarılı olmak, istediğiniz okula ya da işe yerleşebilmek için de gerekli başarının anahtarı çok çalışmak ve akademik anlamda sınavlarda istenilen seviyeyi yakalamaktır. Bu açıdan bakıldığında özel ders konusun son günlerde çok fazla gündeme gelmektedir.
Eğitim bir süreçtir ve her bireyin öğrenme şekli kendine özeldir. Öğrencilerin sınıf ortamında bir dersi öğrenememesi de sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Sadece işitsel ya da görsel anlatımlarla sınırlı kalan ders işleniş biçimleri öğrenciye hitap etmeyebilir. Özellikle sayısal beceri isteyen dersler fazla tekrar gerektirebilir. Bire bir ders anlatımıyla gerçekleştirilen özel dersler öğrencinin konuyu daha iyi kavramasını ve tekrar etmesini sağlar.
Bire bir karşılıklı ders anlatımı yoluyla gerçekleştirilen özel dersler kişiye özel olduğu için öğrencinin anlayabileceği şekilde konunun anlatılmasını sağlar. Sınıfta bazen konular öğrenci seviyesinin üstüne çıkabilir ya da seviyenin altında kalabilir. Özel derste ise öğrencinin seviyesine ve öğrenme tarzına uygun bir anlatım olacağı için ders daha verimli ve kaliteli geçer.
Özel Ders Alırken ve Öğretmen Seçiminde Dikkat Edilecekler
Özel ders konusunda en yaygın yanlışlardan biri sadece başarısız olunan dersten alınması gerektiğidir. Öğrenci sistemli çalışmaya alışmamışsa ve dersi nasıl çalışacağını kestiremiyorsa, sık tekrar yapmıyorsa ne kadar başarılı da olsa bir süre sonra bildiklerini unutacaktır. Eğitim bir bütündür. Bir binanın yapıtaşları gibi her bilgi bir sonrakinin üzerine gelir. Önceden öğrenilen bilgiler unutulursa yeni öğrenilen bilgiler temelsiz kalır ve tam bir öğrenme gerçekleşmez.
Özel ders veren öğretmenler çoğu zaman ders mekânı olarak kendi evlerini ya da ofislerini tercih etmektedirler. Ulaşımın kolay olması ve mekânın ders işlenişine uygun, sessiz olması önemlidir. Nadir de olsa bazı öğretmenler öğrencinin evinde ya da tanıdığı bir mekânda ders verebilmektedirler. Eğer kendinizi daha rahat hissedecekseniz kendi evinizde özel ders almayı tercih edebilirsiniz.
Özel ders için öğretmen seçiminde ise öncelikle özel ders konusunda tecrübeli öğretmenleri tercih etmelisiniz. Tecrübeleri sayesinde sizi daha çabuk tanıyabilecekler, eksiklerinizi daha çabuk fark edebileceklerdir. Amacınıza ve size uygun çalışma yöntemleri konusunda tecrübeli olan öğretmenler size daha fazla fayda sağlayacaklardır. Bire bir derste öğretmenin yanında kendinizi güvende ve rahat hissetmeniz de önemlidir. Bu yüzden ilk görüşmeyi iyi değerlendirmeniz gerekir.
Özel ders alırken öncelikle hangi konularda eksiğiniz olduğunu tespit etmeli, tekrar yapmanız gereken, unutulan konuları tercih etmelisiniz. Ders alacağınız konuyu ve konu ile ilgili eksik bilgilerinizin olduğu kısımları öğretmene doğru yansıtırsanız dersiniz amacına ulaşacaktır. Verimli bir özel ders için karşılıklı iletişimin doğru kurulması önemlidir. Öğretmene rahatça soru sorabilmek, anlaşılmayan noktaların üzerinden defalarca geçebilmek bir derste birkaç derslik performans artışını getirir. https://www.eveozelders.com sitesi üzerinden ders talep formunu doldurabilir ve özel ders alabilirsiniz.
Özel Ders İlanları
Özel ders ilanlarını incelerken öğretmenlerin tecrübesi ve ders ücretleri konusunda ayrıntılı bilgi verilip verilmediğine dikkat etmeliyiz. Yaşadığınız yere göre değişen özel ders ücretleri konusunda önceden bilgi sahibi olmak ilanları incelerken işimize yarayacaktır. Etrafımızda özel ders alan başka öğrenciler varsa onların deneyimlerinden de faydalanabiliriz.


No comments:

Post a Comment